CONFERÈNCIA A LA BIBLIOTECA PÚBLICA ARÚS

El passat 28 de març de 2019 va tenir lloc a la Biblioteca Pública Arús, la conferència "ELS GNÒSTICS I L'EVANGELI DE MARIA MAGDALENA, a càrrec de l'escriptor i investigador en Bartomeu Bioque.

369

 

CONFERÈNCIA A LA BIBLIOTECA PÚBLICA ARÚS 

El 28 de març d’enguany va tenir lloc la conferència “ELS GNÒSTICS I L’EVANGELI DE MARIA MAGDALENA, a càrrec de l’escriptor i investigador Bartomeu Bioque.

El conferenciant té una àmplia experiència, fruit del seu treball personal sobre psicologia evolutiva, religions comparades i hermetisme, que durant molts anys ha desenvolupat en conferències, congressos i seminaris d’arreu del país. També és autor de diversos llibres.

En la seva xerrada va explicar que la troballa d’aquest evangeli contradiu el fet que només els homes van formar el cos legítim de la comunitat. També ens va explicar el paper de la dona en els primers temps del cristianisme.

Els assistents, en començar, van poder veure un audiovisual en format de còmic sobre el procés de la creació, molt interessant i amb una versió força original.

El conferenciant va anar fent una detallada explicació de com es veia la dona a través de les diverses cultures i religions: en la tradició cristiana, jueva, budista, hinduista i islàmica, així com de la importància que havia tingut la dona i els seus drets en totes aquestes religions, de les deesses i de la dona com a complement de l’home, com dues parts d’un tot.

El 1945 van aparèixer uns pergamins trobats a prop del Mar Mort, els apòcrifs gnòstics de Nag Hammadi, escrits en copte i grec. El 1955 es van traduir.

“L’Adversus Haereses” (Contra les Heretgies) va ser un tractat que va escriure Sant Ireneu de Lió i que anava en contra dels gnòstics i de què les dones poguessin fer algunes funcions destinades als homes.

També ens va explicar que se sol dir que la primera persona que va veure Jesús ressuscitat va ser Maria Magdalena, però que no la van creure. Van ser els sacerdots de les pseudosectes que van difondre que Magdalena fou prostituta per rebaixar-la, ja que tenia un paper principal i els homes van voler negar tot paper rellevant a les dones. Totes les verges són la manifestació de la Mare Divina, com les verges negres, Isis,etc.

El conferenciant va parlar també de diverses dones importants a través de la història com Elionor d’Aquitània, Hildegarda de Bingen, entre d’altres.

Després d’un col·loqui i per acabar, en resposta a la pregunta d’una persona assistent sobre que és primer el coneixement o la saviesa, la resposta del conferenciant va ser que la saviesa està per sobre del coneixement. I va recordar que la saviesa és femenina.