CONFERÈNCIA A LA BIBLIOTECA PÚBLICA ARÚS

El passat 26 de setembre de 2019 va tenir lloc una conferència a càrrec d'Àngel Gordon, escriptor i investigador, que portava per títol "Els Misteris de Maria Magdalena

161

 

El 26 de setembre d’enguany va tenir lloc a la Biblioteca Pública Arús la conferència
“ELS MISTERIS DE MARIA MAGDALENA”, a càrrec de l’escriptor i investigador Àngel Gordon.

Àngel Gordon té una llarga trajectòria d’investigació de diversos temes i al llarg dels anys ha ofert nombroses xerrades molt diverses i totes elles de gran interès. És autor també de diversos llibres.

El personatge de Maria Magdalena és molt controvertit, ja que l’Església ens ha presentat sempre una Magdalena molt diferent de la que els estudiosos i investigadors han anat descobrint al llarg dels anys estudiant els Evangelis, que no té res a veure amb la Magdalena que ens volen fer creure.

A l’inici el conferenciant ens va parlar del fet que la dona no era ningú a l’Edat Mitjana. L’Església sempre ens ha dit que la Magdalena era prostituta i que va ser apedregada. Se la considerava una temptadora del desig. El papa Gregori Magne va ser qui va fer la gran difamació de M. Magdalena, però si s’investiguen els Evangelis, s’hi troben uns fets molt diferents dels que acabem d’esmentar. Era una dona rica, adinerada de la població de Magdala, (actual Migdal a Israel), no una prostituta. Els seus germans eren Marta i Llàtzer.

Maria de Magdala va ser confosa també amb altres Maries associades al ministeri de Jesús.
A Orient se l’anomena Isapostoles (igual que un apòstol); a Occident apostola– apostolorum (apòstol d’apòstols).

Hi ha documentació on es diu que va ser sacerdotessa d’Isis. La paraula ungir és un ritual i Maria Magdalena, com a sacerdotessa, feia uncions, olis.

El conferenciant ens va introduir en detalls i fets de la vida d’aquest personatge tan emblemàtic i carismàtic. Es diu que l’Evangeli de Sant Joan va ser escrit per Maria Magdalena, ja que era l’única que tenia coneixement de la resurrecció de Jesús i aquest fet surt a l’Evangeli.

Segons la tradició jueva un home solter no pot ser rabí. Per tant, Jesús no podia estar cèlibe. Les bodes de Canà, segons diverses fonts d’investigació eren les de Jesús amb Maria Magdalena. La creença dels càtars era també que la Magdalena era l’esposa de Jesús. Els càtars creien en el principi de la feminitat i això l’Església no ho admetia.

A la mort de Jesús va viatjar des de Palestina fins a la regió de la Camarga a França. Van venir en una barca sense veles, timó ni rems fins a arribar miraculosament a Sainte Marie de la Mer, junt amb Josep d’Arimatea,  Maximin, Marta i Sara. Va viure 30 anys en una cova de la regió denominada “Sainte-Baume”. Maria Magdalena, patrona de la Provença, era per si mateixa la “Sainte Baume”. També l’himne de França porta el seu nom. A França hi ha molta devoció per la Magdalena i el seu culte està connectat a la llegenda del Sant Grial.

Es poden veure diversos retaules i escultures de la Magdalena embarassada, per exemple a Rennes-le-Château (França). La custòdia de la sang reial estava, segons alguns sostenen, al controvertit Priorat de Sion.

Es diu que va morir a Aix-en-Provence i que les seves relíquies resten a la cripta de la basílica de la població de Saint Maximin- La Sainte Baume.

Maria Magdalena fou segons fonts d’investigació el personatge més important de la vida dels apòstols però segueix sent encarà un personatge ple de misteris i enigmes.

Després d’aquesta interessant xerrada va començar un col·loqui que va resultar força engrescador en què tant els assistents  com el conferenciant van participar molt activament.