CONFERÈNCIA A LA BIBLIOTECA PÚBLICA ARÚS

El passat 21 de novembre va tenir lloc una conferència a la Biblioteca Pública Arús, que duia per títol: CORRESPONDÈNCIES CIENTÍFIQUES AMB LA HISTÒRIA. Va anar a càrrec de Manel Tosca, enginyer, i de Nati Regàs, escriptora i ponent medieval.

276

 

En Manel Tosca va començar la conferència explicant la importància de la ciència en el suport i recolzament de la història. Quan es va descobrir que el foc emetia partícules i d’aquí va sorgir la llum, d’aquí van començar les primeres tecnologies. Durant molts anys la llum associada a la calor va ser l’única font de llum útil de l’home.

D’hipòtesis en la història se’n troben moltes, ens va explicar, i s’han de buscar analogies amb la ciència i la història per fer-les creïbles. La ciència funciona a base de repeticions fins arribar a un resultat creïble i concret, fins arribar a unes fórmules. Amb la història és diferent.

Va fer servir un polinomi per explicar la semblança de com hem de treballar la història El conferenciant va preguntar al públic que pensés en un fet històric per fer un polinomi; es va elegir la Revolució Francesa. Ens va posar a la pissarra diferents elements de què es compon un fet històric, com pot ser llegenda, moneda, lloc, edificis, estris, documents, etc. Si tot això suma és un factor decisiu per a la datació científica. El carboni 14 és una formació còsmica a la que estem sotmesos per la radiació magnètica. Amb el carboni 14 es pot saber la datació d’un element de la història, com pot ser un pergamí, per exemple. La història s’ha de recolzar en aquests elements per poder verificar-la. Suposadament donem per autèntics fets o noms històrics que en realitat no són certs però que amb els anys s’han donat per verídics.

Seguidament ens parlà la Nati Regàs sobre la llegenda dels Nou Barons de la Fama i el seu jurament per una terra lliure. Ens va fer un resum històric dels comtes de Barcelona i la islamització de Catalunya. Els comtes primigenis eren nomenats pels reis francs i no va ser fins a Guifré el Pelós que va començar la dinastia catalana. Ens va parlar de les llegendes d’Otger i el seu fidel gos. L’escut simbòlic de Catalunya des del s. VIII fins al s. X va ser el d’un gos rampant (el gos del comte Otger), fins que Guifré el Pelós va instaurar l’escut de les quatre barres.