SOPAR D’ESTIU I PRESENTACIÓ CARTULARI 38

Celebrat el 29 de juny de 2018, al Restaurant "EL TRAPÍO" de Barcelona

239

 

ESPECIAL 90è ANIVERSARI DEL PRESIDENT DE L’INSTITUT, EN JAUME BERTOMEU

Aquest any el sopar d’estiu per a la presentació del Cartulari 38 va tenir una característica molt especial; es va fer el dia 29 de juny, coincidint amb el 90è aniversari del President de l’Institut d’Estudis Històrics Medievals de Catalunya i editor del Cartulari, en Jaume Bertomeu i Julià.

Enguany aquest tradicional sopar es va celebrar en el restaurant El Trapio i, com és costum, ens van servir una copa de cava de benvinguda mentre els assistents al sopar compartien tertúlia i salutacions en el bonic jardí del propi restaurant.

Els presents varen poder gaudir d’un bon sopar que consistia en un primer plat de “pica-pica” i un segon de carn o peix. Durant el temps que va durar el sopar els assistents van tenir una participació molt animada en totes les taules.

Un cop acabades les postres, va començar l’hora dels regals, que en nom de tots se li van donar a en Jaume Bertomeu.

Un cambrer va posar damunt la taula i davant d’en Jaume dos grans números de xocolata (9 i 0) amb una espelma a cada un perquè les pogués bufar.

Seguidament l’amic Manel Esteban li va fer entrega de dues làmines amb caricatures: una que feia referència a l’Institut i l’altra a L’Estament de Cavallers Nobles del Principat de Catalunya. Després en Jordi Sotorra li va fer entrega d’un nino amb la seva caricatura fet amb paper maixé. Tot seguit la seva esposa Lluïsa li va donar un Cartulari fet especialment per a ell, amb un recull de fotografies de records personals i de diversos actes de l’Institut i unes dedicatòries dels seus amics. Per acabar vàrem tenir l’actuació de la soprano M. Àngels Miró, que entre altres molts reconeixements disposa del diploma del Concurs “Francesc Viñes” i que, a més, ha participat com a solista de l’Orfeó Català, del Gran Teatre del Liceu i del Palau de la Música i també amb l’orquestra Ciutat de Barcelona. Va interpretar cançons molt nostrades, com són: Rosó, El cant dels ocells i Cançó d’amor i de guerra.

També hi van haver alguns regals personals. En Manel Tosca, Clavari del Capítol dels Homes de Paratge li va fer entrega, junt amb alguns membres del Capítol, d’un diploma de BENMEREIXENÇA per la seva col·laboració al redreçament de la Cultura Catalana. 

Amb cada regal, en Jaume anava quedant en un estat d’emoció molt gran –no tocava de peus a terra i crec que no sabia si estava a la terra o al cel. Va anar passant per totes les taules donant les gràcies i repartint petons i abraçades. Finalment, micròfon en mà, va dirigir unes paraules a tots els assistents per donar-los les gràcies.

A l’edició del Cartulari especial que se li va entregar, d’entre els molts amics que té, es van incloure cinc dedicatòries, les quals va ser llegides una a una pels seus autors.

Aquest any la durada del sopar, amb totes aquestes activitats que s’han descrit, va ser molt més llarga, per la qual cosa la presentació i comentari del contingut del Cartulari que sempre fa la Lluïsa no es va fer i es va repartir el Cartulari directament.

Tot seguit es va fer com sempre la divertida rifa dels regals aportats pels assistents, dirigida i amenitzada per l’amic Àngel Gordon.

Per acabar l’acte en Jaume Bertomeu va prendre la paraula i va donar per finalitzat aquest primer semestre agraint l’assistència i desitjant-nos unes bones vacances.