LA DEIXADESA I DESFORESTACIÓ A LA RAMBLA DEL POBLENOU

Article de Carles Aparicio Schwab

37

Per Carles Aparicio Schwab

LA DEIXADESA I DESFORESTACIÓ TAMBÉ ARRIBA A LA RAMBLA DEL POBLENOU

El 29 d’agost de 1879 es va obrir el Passeig del Triomf (ara Rambla del Poblenou a Barcelona) i a partir del febrer de 1886 es va convertir en l’artèria principal del barri, destacant des del primer moment, i així ho testifiquen les imatges de l’època, l’arbrat de plataners.

L’Ajuntament de Barcelona, primer a través de la seva alcaldessa Ada Colau i Ballano, i ara del seu alcalde Jaume Collboni i Cuadrado, com dels seus respectius regidors se’ls hi omple la boca d’emergència climàtica, ecologia, medi ambient, sostenibilitat…, del que sistemàticament i insistentment fan bandera. Però el cert és que més enllà de les paraules hauria d’haver-hi fets i no hi són. Més ben dit, si que hi son, però per provocar just el contrari del que prediquen i del que pretenen convèncer-nos, i el nostre barri és una bona mostra d’això. No em refereixo al desastre urbanístic i de la circulació rodada (fins i tot per als serveis d’emergència), al mal disseny dels carrils bici, a la falta d’estacionament de vehicles de tota mena o als gairebé inexistents endolls per a la recàrrega dels vehicles elèctrics, però també. Em refereixo específicament a l’arbrat i en concret al de la Rambla del Poblenou.

El cas és que tot i el procés participatiu que va dur a terme ja a finals del 2015 i en el qual es va acordar plantar aurons argentats (Acer saccharium), fa molt i molt temps que no és reposa cap arbre. Així, a poc a poc es van eliminant de la rambla per raons diverses (malaltia, amenaça, obres…) Però no només no es reposen, sinó que pel que sembla no hi ha ni tan sols la intenció de fer-ho, ja que en molts emplaçaments on hi havia un arbre, s’ha pavimentat el lloc.

Un al final s’acaba preguntant, quina és la raó de tal despropòsit.

El fet és que sense pretendre ser sarcàstic, ara tenim una rambla sense cotxes, però a aquest pas en uns anys també tindrem una rambla sense arbres, i els que quedin mal atesos, sense manteniment i deixats de la mà de Déu, així com els seus emplaçaments.

Encara que aparentment el tema no sembla tan dramàtic, a vui dia, a tota la rambla falten un total de 44 arbres, dels quals ja s’han tapat 20 llocs on n’hi havia un.

Per si hi ha algun dubte sobre això, la distribució per trams s’especifica al quadre següent:

RAMBLA DEL POBLENOU
TRAMARBRES QUE FALTEN
de l’avinguda Gran Via al carrer Perú1+5
del carrer Perú al carrer Bolívia3
del carrer Bolívia a l’avinguda Diagonal0
de l’avinguda Diagonal al carrer Tànger1
del carrer Tànger al carrer Sancho de Ávila6
del carrer Sancho de Ávila al carrer Pere IV1
del carrer Pere IV al carrer Pallars1 +4
del carrer Pallars al carrer Pujades5
del carrer Pujades al carrer Llull1+3
del carrer Llull al carrer Ramon Turró1+3
del carrer Ramon Turró al carrer Dr. Trueta2+4
del carrer Dr. Trueta al carrer Taulat2+1
del carrer Taulat al passeig Clavell3
TOTAL RAMBLA DEL POBLENOU24+20=44

Podríem preguntar-li a la Gerència d’Ecologia Urbana de la nostra ciutat, si algun dia tornàrem a gaudir d’una rambla com antany, o haurem d’esperar a canviar el signe polític del nostre ajuntament i que aquest sigui més conseqüent amb el que predica?

Emplaçament descuidat
Emplaçament sense arbre
Auró argentat