LA POLICIA D’ADA COLAU

Article de Carles Aparicio Schwab

22

Per Carles Aparicio Schwab

La Policia d’Ada Colau

Plataforma per la Llengua assegura que la Guàrdia Urbana de Barcelona ha multat amb 601 euros un noi per, segons l’entitat, haver-se atrevit a denunciar que els agents es van negar a parlar-li en català.

Quan quatre joves van ser obligats per agents de la policia municipal a identificar-se en llengua castellana i un dels nois es va negar, un dels agents li va dir: “Me entiendes perfectamente en castellano, así que no pienso hablarte en catalán.”

Davant la arrogància policial, el jovent va acabar cedint, però un mes més tard va rebre una sanció de 300€. Plataforma per la Llengua ha criticat que els fets denunciats (cants i crits via pública) no es corresponien amb la infracció de l’ordenança general del medi ambient que constava a la sanció. Per tot plegat, l’afectat va decidir recórrer la multa i denunciar la vulneració dels drets lingüístics per part dels agents de la Guardia Urbana de Barcelona.

En resposta, l’Ajuntament de Barcelona li ha enviat al jove una altra sanció econòmica. És molt revelador que el cos policial no decidís aplicar la sanció corresponent a la “Llei Mordassa” fins que l’afectat va elevar la queixa a l’Ajuntament, tres mesos després dels fets.

Vull posar l’accent principalment que l’agent va incomplir el Reglament d’ús de la llengua catalana de l’Ajuntament de Barcelona, “que fixa que els treballadors han d’adreçar-se en català als administrats llevat que demanin ser atesos en castellà”. També s’ha vulnerat el dret d’opció lingüística del ciutadà, que marca l’article 6.1 de l’Estatut i article 3.2 de la Constitució espanyola i implica que “un ciutadà té dret de parlar i de rebre resposta en català amb els treballadors públics”.

I cal recordar que Ada Colau governa a Barcelona gràcies al PSC.