TORRE GLÒRIES i MUBHA OLIVA ARTÉS

Aquestes dues visites es van fer el 15 d’abril de 2023

37

Per Lluïsa Goberna

TORRE GLÒRIES, un símbol contemporani

LA TORRE GLÒRIES, inaugurada el setembre de 2005, s’alça tocant a la Plaça de les Glòries, que Ildefons Cerdà va dissenyar com a centre de la ciutat i de la qual adopta el seu nom, encara que anteriorment se la coneixia com a TORRE AGBAR, degut a la seva vinculació amb Aigües de Barcelona (Agbar.)

Aquest gratacel té 144 metres d’alçada i va ser dissenyat per l’arquitecte Jean Nouvel i l’estudi arquitectònic català b720. L’autor es va inspirar en l’obra d’Antoni Gaudí i alhora en els pinacles de la muntanya de Montserrat. Va recolzar el seu projecte en la metàfora d’un guèiser que sorgia de les profunditats marines.

De forma ovoide, està construïda de formigó en la seva estructura i alumini i vidre en la superfície exterior. La xapa lacada de l’alumini de diferents colors i les lamel·les de vidre de diferents inclinacions, fan que segons la llum del moment del dia canviïn el to cromàtic i creïn un efecte de gran bellesa. En la part inferior estan els colors més càlids, terra, vermell; després a mida que agafa alçada, els tons més freds, com el blau, verdós, gris, fins a arribar al blanc. Tot un simbolisme que surt de la terra incandescent i es refreda per l’acció de l’aigua fins arribar a desaparèixer en fusionar-se amb l’eteri, el cel.

De nit els seus nombrosos LED es posen en funcionament per generar imatges lluminoses per tota la torre, que creen un efecte impactant amb tot la gamma de colors canviants.

Hi ha 38 plantes de les quals 4 són subterrànies. Gran part de les plantes estan destinades a oficines i altres a instal·lacions tècniques, serveis diversos, ascensor, cafeteria, auditori i aparcament. És el tercer edifici més alt de Barcelona….

Després d’aquesta visita ens vam dirigir fins al Mubha Oliva Artés per visitar  l’exposició “PROTEGIR BARCELONA, Bombers i prevenció, 1883-2022”

Si en voleu saber més i veure l’article sobre aquesta sortida podeu trobar un ampli reportatge sobre els llocs que vam visitar; Torre Glòries, amb l’Hipermirador i el Mirador de la Torre. I l’exposició del Mubha Oliba Artes “PROTEGIR BARCELONA, Bombers i prevenció, 1883-2022”

Trobareu tota l’explicació en les pàgines 62 a 73 del Cartulari n. 48 en la secció del web

“DESCARREGAT EL CARTULARI”