FENT CAMÍ PER LA CATALUNYA NORD

Ruta per la Catalunya Nord (2)
La Jonquera, Prada, Canigó, Vilafranca de Coflent, Montlluís i Martinet
Els dies 21, 22 i 23 d’octubre de 2022

45

Per Lluïsa Goberna

FENT CAMÍ PER LA CATALUNYA NORD (2) 

La Jonquera, Prada, Canigó, Vilafranca de Conflent, Montlluís i Martinet

MUME, el camí de la memòria

Vam començar la nostra ruta visitant el MUME, Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera. Aquest Centre d’Interpretació en homenatge a la memòria de les víctimes i el seu llegat fou obert el 2008. S’hi fan exposicions permanents i temporals, investigació històrica i difusió pedagògica.

El museu està gestionat per un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya (Memorial Democràtic), Ajuntament de la Jonquera, Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Universitat de Girona.

La nostra guia, la Roser Raluy, ens va portar al primer pis on ens va explicar que van passar per davant del que avui és el museu, 250.000 persones cap a l’exili, ja que està situat al mateix pas fronterer per on van sortir la major part dels exiliats. Es feien servir les carreteres majoritàriament però també els camins. En dues setmanes van passar mig milió de persones.

Vam poder veure un mural fotogràfic en blanc i negre sobre la Guerra civil i superposades en color imatges de la guerra del Balcans. Tot un simbolisme contra les guerres.

Es troben testimonis de la guerra en diferents formats, llibres, documents, documentals, art. I molts documents fotogràfics, com els de Centelles, que van donar testimoni dels fets. Totes les fotografies i cartells que es troben al museu expliquen i donen un missatge diferent de la guerra. N’hi ha dos de molt representatius, un del bàndol feixista amb una sola bandera, sinònim d’unitat, ”la Unidad de España”. L’altre, del bàndol republicà, Front Popular, mantingué la pluralitat política, amb cinc banderes diferents: la tricolor de la República, la dels anarquistes, la dels comunistes, la de la Generalitat i la dels independentistes. Aquesta falta d’unitat va passar d’alguna forma factura al bàndol republicà. Algunes de les moltes fotografies que es van fer en el curs de la Guerra Civil són considerades vertaderes icones, imatges amb un gran impacte, gràcies al treball de fotògrafs com Robert Capa, Gerda Taro, Agustí Centelles , Pere Català, entre tants d’altres.

Les brigades de voluntaris internacionals, amb l’ideal de l’antifeixisme, al marge de les potències que no van voler intervenir en el conflicte, van arribar a integrar-les 40.000 brigadistes de 50 països diferents, però numèricament foren molt inferiors a les unitats militars dels feixistes italians i dels nazis alemanys que van donar suport al franquisme…

MUME Museu Memorial de l’Exili

Si en voleu saber més i veure els articles sobre aquesta sortida podeu trobar un ampli reportatge sobre els llocs que vam visitar; Abadia de Sant Miquel de Cuixà, Església de Sant Pere de Prada, Tomba de Pompeu Fabra i Universitat d’Estiu, Abadia de Sant Martí de Canigó, Cova Bastera a Vilafranca de Conflent, Montlluís i els Búnquers de Martinet i Montella.

Trobareu tota l’explicació en les pàgines 12 a 35 del Cartulari n. 48 en la secció del web:

“DESCARREGA’T EL CARTULARI”