CONJUNT MONUMENTAL DE LES TORRES DE FALS 

Visita al conjunt monumental de les Torres de Fals, Camps, Canet de Fals i Fonollosa,
el dissabte 4 de març de 2023

48

Per Lluïsa Goberna

CONJUNT MONUMENTAL DE LES TORRES DE FALS 

Aquest conjunt monumental el formen les dues torres, la rectoria i l’església, i està ubicat al municipi de Fonollosa que inclou el nuclis de Fals, Camps, Canet de Fals i Fonollosa, que antigament es consideraven terres de frontera.

Un cop vam arribar a  les Torres de Fals, val a dir que en un esplèndid paisatge boscós i feréstec començàrem la visita acompanyats per la nostra guia, la Núria Sanz, que el primer que ens va  ensenyar va ser l’entorn on es fa el Pessebre Vivent del Bages. Aquest pessebre se celebra cada any, des del Nadal de 1977, excepte un any d’una forta nevada i per la pandèmia. Es fa en aquest entorn incomparable sota l’organització de l’Associació Recreativa de Fals. El pessebre consta d’una vintena d’escenificacions i el componen unes 260 persones de l’entorn, i rep centenars de visitants d’arreu de Catalunya.

Tot l’entorn natural, incloses pedres i les torres, serveixen per a l’atrezzo del pessebre. La gent des del camí- passeig pot veure l’escenificació amb tot el pessebre il·luminat. 

Les dues torres, una enfront de l’altra, eren antigament un xarxa de comunicació. En algun moment sembla ser que les torres estaven intercomunicades, per un pont elevat sobre el fossat. Es poden veure unes restes del que es creu que era el pont.

La Torre Vella, romànica, del segle X-XI, adossada a l’antiga residència del castlà i després  rectoria, quedava protegida al nord per la balma i al sud pel barranc dit de l’Infern. Té una alçada de 19,5 metres i 9 de diàmetre. La porta estava al tercer pis, a 8 metres, per tal de defensar-se. Hi havia un nucli d’unes dotze cases al voltant de la torre.

La Torre Nova del segle XIII-XIV té una alçada d’uns 18 metres i 9 de diàmetre i consta de tres pisos. Es poden veure en alguns blocs de pedra les marques dels picapedrers. La part sud d’aquesta torre està protegida per un mur de protecció amb espitlleres, per tal de fer-lo servir per a l’ús d’armes de foc.

Panoràmica Torre Vella

Si en voleu saber més i veure els articles sobre aquesta sortida podeu trobar un ampli reportatge sobre els llocs que vam visitar; Conjunt monumental de les Torres de Fals, Camps, Canet de Fals i Fonollosa.

Trobareu tota l’explicació en les pàgines 44 a 53 del Cartulari n. 48 en la secció del web

“DESCARREGAT EL CARTULARI”