MATER, UN NOU MUSEU EN EL PALAU MEDIEVAL DEL BARRI DE SANTA CATERINA

53

Neix MATER, un nou museu en el palau medieval del barri de Santa Caterina

L’espai va ser una fonda anomenada Hostal Girona i, sota terra, uns túnels van servir a Joan Serrallonga d’amagatall.

La galeria d’art en què es va convertir l’edifici l’any 76, ara, avui dia 1 de juliol, torna a obrir les portes al públic convertida en casa-museu.

La rehabilitació ha estat a càrrec de l’arquitecta Valentina Asinari di San Marzano qui, juntament amb la seva filla Taifa, han batejat el projecte de la Casa-Museu de la Plaça de l’Oli amb el nom de Mater.

L’obra duta a terme ha deixat al descobert una història de 700 anys d’arquitectura domèstica, amb les diferents tècniques constructives, així com els diferents materials originals. El resultat són murs, voltes i columnes de ferro que revelen la fesomia medieval de l’edifici i també les posteriors modificacions gòtiques, renaixentistes i barroques.

Cal posar en valor la saviesa dels mestres d’obres que hi havia darrere d’aquests edificis abans que la figura de l’arquitecte es popularitzés durant el Renaixement.

L’exposició inaugural es titula: “Ultralocal. L’art a La Ribera, Sant Pere i Santa Caterina des dels 70 fins al nou segle”, reuneix obres dels artistes Francesc Artigau, Francesca Llopis, Rosa Amorós, Antoni Muntadas, Kima Guitart, Ocanya, Leopold Samsó, Miquel Barceló o Antoni Miralda . La comissària Alexia Sinoble ha reunit peces per a aquesta mostra multigeneracional en què els artistes comparteixen la relació amb el Born, ja sigui perquè hi han viscut, exposat o treballat.