MEMÒRIA DE PEIX

32

Per Carles Aparicio Schwab

Memòria de peix

ERC es va fundar el 19 de març de 1931 i l’abril esdevingué partit de govern, amb Francesc Macià com President de la Generalitat de Catalunya, trencant les seves relacions amb la CNT i col·laborant amb els governs d’Azaña i el PSOE.

En les eleccions al Parlament de Catalunya del 20 de novembre de 1932, ERC ja es va presentar amb la Unió Socialista de Catalunya  (per cert, va perdre a les circumscripcions provincials de Barcelona, Tarragona i Lleida).

L’últim President de la Generalitat que va tenir ERC va ser Josep Tarradellas Joan, que es va retirar de la vida pública el 8 de maig de 1980, després d’unes relacions tibants amb el nacionalista català Jordi Pujol i Soley.

Després de 41 anys, en la XIV legislatura (14/2/2021), ERC amb 33 diputats, va tornar a obtenir la presidència de la Generalitat, amb Pere Aragonès i Garcia, gràcies als vots de Junts amb 32 diputats i la CUP amb 9 diputats.

Però el 21 de juliol de 2022, ERC va començar a desfer-se del soci amb qui va aconseguir arribar a presidir el govern català.

Laura Borràs i Castanyer de Junts, Presidenta del Parlament de Catalunya, va se apartada de la presidència del Parlament, al ser suspesa com a diputada, amb els vots, entre altres, d’ERC, assumint el càrrec Alba Vergés i Bosch, òbviament, d’ERC.

I el 22 de setembre del mateix any el President de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, va destituir el Vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró i Ferrer de Junts.

I un cop ERC s’ha desempallegat del seu soci de govern, pacta tot seguit amb el Partit dels Socialistes de Catalunya, filial del PSOE, com ja va fer en antany, desmarcant-se d’aquesta aliança tots els partits que componen la cambra catalana.

És a dir, ha pactat amb el partit, amb els vots del qual es va aplicar l’article 155 de la Constitució Espanyola a Catalunya, des de les 20:26 hores del 27 d’octubre de 2017 fins a les 12:41 hores del 2 de juny de 2018.

Qui no tingui en compte la història està condemnat al fet que es repeteixi novament.

Foto de la sessió inaugural del Parlament de Catalunya, celebrada el dia 6 de desembre de 1932. A la presidència, Lluís Companys; dret, al banc del Govern, el president de la Generalitat, Francesc Macià.