EL “LLIBRE DELS JUTGES”, EL TEXT MÉS ANTIC ESCRIT EN CATALÀ

42

El ‘Llibre dels jutges’ desbanca les ‘Homilies d’Organyà’ com a text més antic escrit en català

Un estudi de la UAB conclou que aquest llibre va ser copiat entre el 1060 i el 1080, gairebé un segle abans de la data que s’havia fixat fins ara

Els investigadors de la UAB Jesús Alturo i Tània Alaix han conclòs que el Llibre dels jutges, conservat a la Seu d’Urgell, va ser copiat entre el 1060 i el 1080, gairebé un segle abans de la data que s’havia fixat fins ara i, per tant, és el testimoni més antic que es conserva escrit íntegrament en català. El segueix com a text més antic les Homilies d’Organyà, que es van copiar al voltant del 1220. Per una altra banda, l’estudi que han fet sobre els orígens de la llengua catalana i els testimonis més antics que se’n tenen els ha permès d’avançar la formació del protocatalà del segle VII i començament del VIII al segle IV. Alturo i Alaix recullen la investigació al llibre Lletres que parlen, publicat per la Magrana.

Un dels textos amb els quals han treballat els investigadors de la UAB. /ACN