EL JACIMENT ARQUEOLÒGIC DE L’ABRIC ROMANÍ, BÉ CULTURAL DEL PATRIMONI CATALÀ

24

L’Abric Romaní entra a formar part dels béns més rellevants del patrimoni cultural català.

Restes arqueològiques excepcionals trobats, a uns 350 metres sobre el nivell de la mar, en el jaciment arqueològic de l’Abric Romaní, localitzat als Cingles del Capelló a Capellades (Barcelona).

L’Abric Romaní forma part del NEAN – Parc Prehistòric de Capellades, que recull una vintena de jaciments en total, i actua com a centre de divulgació de la prehistòria i potenciació del turisme cultural.

Després de 40 anys d’haver reprès els treballs d’excavació, i en el marc de la celebració de l’aniversari, es van trobar per primer cop alguns ossos humans de neandertals de 60.000 anys d’antiguitat.

Els treballs estan liderats pel catedràtic ribetà de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona e investigador de l’Institut Català de Paleoecologia i Evolució Social (IPHES – CERCA), Eudald Carbonell i Roura. Codirectors del projecte de recerca són Gema Chacón, Palmira Saladié i Josep Vallverdú.

Recentment ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya, pel número i la importància de les troballes, que han convertit aquest jaciment arqueològic en un dels més importants del món.

Excavació en la zona on ha aparegut el Neandertal de l’Abric Romaní. Gerard Campeny / IPHES-CERCA.
Nivells estratigràfics de control de travertí a l’Abric Romaní

Foto de la portada: Eudald Carbonell i Roura