ESQUERRA, CENTRE, DRETA?

Article de Salvador Domènech, escriptor

87

Per Salvador Domènech, escriptor

Esquerra, centre, dreta?

De petit estiuejava al poble de la mare i vaig viure com el món rural passava de cop a la modernitat. Quan tothom anava amb mula, ase o cavall, de cop es va introduir progressivament la mecanització del camp, via tractors, segadores, recol·lectores. Com és comprensible, hi havia gent (i no només per l’edat) que van continuar fent servir la dalla o la falç per recollir blat, civada, ordi. I no parlem de les telefonades, que havien d’anar via operadora, amb els serveis que ofereix el mòbil.

En política Ñ encara pertany al segle XIX, on els conservadors i liberals de Cánovas i Sagasta es tornaven al poder de manera tramposa. Eren la mateixa cosa, com ara. Algú pot veure diferències entre PsoE o Cs? En els dos hi ha corruptes, però sí, en un hi ha més poltroners (Iceta) i tècnics de clavegueram (Zaragoza). Sona la Camarga? Felipe del GAL, és esquerra o extrema dreta? I així podríem seguir. Ara bé, encara que la CIA o altres institucions ho confirmin, l’Alta Judicatura t’ho afina, com feia l’amo del Marcelo. I al mig hi ha el suposat centre perquè el votant perdut, o poruc, s’hi apunti quan el Règim’78 li interessa.

Que no t’enganyin. Fan servir la Yenka. L’espanyolisme ranci té tots els papers de l’auca fent-te veure que son diferents.