ESCOLA DEL MAR DE LA BARCELONETA

Article publicat a "El PuntAvui", el 25 de novembre de 2018

145

 

SALVADOR DOMÈNECH

L’Escola de Bosc (1914) dirigida per Rosa Sensat, l’Escola del Mar (1922) per Pere Vergés, l’Escola del Parc del Guinardó (1923) per Dolors Palau o bé els Grups Escolars del Patronat de l’Ajuntament de Barcelona són encara un referent de renovació pedagògica, tot i el bon nivell docent que hi ha actualment. Les tres escoles anomenades continuen en actiu, si bé la única que va haver de canviar de lloc va ser la dirigida per Vergés. No va ser voluntari, sinó producte del criminal feixisme en plena Guerra Civil, que el 7 de gener de 1938 van bombardejar cremant l’edifici que era de fusta.

Aquesta prèvia és per donar difusió d’una gran iniciativa. L’arquitecte Marc Cuixart i Goday, nét de Josep Goday, qui la va dissenyar, igual que altres Grups Escolars (Pere Vila, Ramon Llull, Lluís Vives…), està impulsant el projecte de reconstruir el magnífic edifici (admirat a tot el món com una joia) ubicant-lo al mateix lloc. No es tracta de fer una nova escola. Es vol crear un espai dedicat a la Memòria Històrica de l’Educació a Catalunya i Centre de Debats de la Nova Pedagogia. És una idea fantàstica i transcendent. Desitjo que en Marc se’n surti en els contactes amb les administracions. Seria un somni que molts voldríem que es fes realitat!

St Quirze (Vallès Occ)