CATALUNYA SOTA LA DICTADURA

Article publicat a "El PuntAvui" l'11 d'abril de 2018

145

SALVADOR DOMENECH

És d’allò més oportuna la reedició (al cap de 88 anys d’haver sortit la primera) que Josep Palomero ha fet d’aquest llibre d’Artur Perucho (1902-1956). Hi sura el conjunt d’activitats repressives que la dictadura del general Miguel Primo de Rivera va practicar al nostre país. Cal dir que és un assaig politicoperiodístic molt complert, de manera especial de la censura sobre el català. Una exposició dels greuges i vexacions que com a poble vam patir, òbviament en tots els àmbits. Si algú la va definir com a dictablanda en comparació a la dictadura criminal franquista, potser que a la “democracia (?) espanyola” li diguéssim demodura, perquè de tova no en té res vers els països de parla catalana. És del tot actual l’afirmació que Palomero dóna d’aquells anys infames: mentida oficial i d’indignant arbitrarietat. Una frase de Perucho: El seu primer acte d’agressió [de Primo de Rivera] fou el decret dit ‘de repressió del separatisme’, el qual no anà dirigit solament contra els catalanistes extremats, ans bé contra la pròpia espiritualitat de Catalunya.

Us sona això? I de la manipulació dels repressors unionistes manaires del 155? Es pensen que encara estem a l’any 1940. Clatallada a Rajoy-Llarena!

Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental)