QUADRATURA DEL CERCLE

Article publicat a "El PuntAvui" el 14 de desembre de 2017

200

 

SALVADOR DOMÈNECH

Estudis universitaris relacionen directament més agilitat mental i flexibilitat cognitiva als bilingües o poliglotes. Tenen més facilitats per comprendre la diversitat, per posar-se en el lloc de l’altre. Si traslladem aquest tema al màxim nivell polític, trobarem que de Pujol a Puigdemont tots dominen com a mínim tres llengües. Si parlem de l’àmbit espanyol, de Suárez a Rajoy, només una de bé. D’Aznar diríem que trepitja l’anglès i el català, i no en la intimitat, precisament.

Els governs centralistes que hem patit no és que hagin tingut una bena als ulls respecte a la nostra idiosincràsia, sinó que han exercit de manera atàvica la piconadora sobre els nostres drets. Tres opinions en cap cas d’independentistes. Elpidio Silva: l’Estat espanyol és un règim autoritari, no és pròpiament una democràcia. Ernesto Ekaizer: política criminal del PP contra el procés. Luis Garrido: Espanya té greus dèficits democràtics. Com que no volen posar-se en el lloc de l’altre, els és més fàcil envair les nostres competències amb el 155. Per aquest motiu, quan reivindiquem el dret d’autodeterminació, a ells els representa la quadratura del cercle. A votar els que tenen més agilitat mental i flexibilitat cognitiva! Ens hi van la llibertat i la república!

Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental)