RUTA CULTURAL PER BARCELONA

El proper 25 de novembre, dissabte, farem una ruta guiada per Barcelona, on ens parlaran de  "L’ESTAT CATALÀ, medieval i modern"

0 18
El proper 25 de novembre, dissabte,
Farem un itinerari pels indrets que van acollir les principals institucions quan la ciutat va ser centre de poder entre els segles XI i XVIII. La guia ens explicarà molt gràficament quin era el funcionament d’aquestes institucions.

Durant l’època medieval i moderna a Barcelona es van anar creant espais i edificis on s’exercia el poder i que el simbolitzaven. Ens fixarem en ells al llarg del recorregut i, de pas, repassarem l’estructura de la societat, les formes de poder i les principals institucions:

El monarca i la Reial Audiència de Catalunya

Cort General de Catalunya i els estaments

Diputació del General i Consell de Cent

Districte administratiu i barri artesanal

Pla de Palau i Consolat de Mar 

Ruta: El recorregut començarà a la plaça del Rei, on es troben el Palau Major, que fou residència dels Comtes de Barcelona i el Palau del Lloctinent. Entrarem per visitar l’estança del Saló del Tinell on es feien antigament les cerimònies, i la Capella de Santa Àgata. Al costat del Palau Reial es troba el Palau del Lloctinent, que va acollir la Reial Audiència de Catalunya.

La Cort General de Catalunya, al carrer de la Pietat, serà la nostra pròxima parada. La Cort estava representada pels diferents estaments  socials, eclesiàstics, militar i reial.

A la plaça de Sant Jaume, que havia estat l’epicentre del poder de la ciutat des de l’època romana, i trobem la Diputació del General, actual Palau de la Generalitat. Ens explicaran perquè es va crear i la seva evolució fins a quedar dissolta amb els malaurats fets de l’Onze de Setembre de 1714. La Casa de la Ciutat que acollia el Consell de Cent, actual Ajuntament. I que va ser una peça cabdal de l’ordre polític català. Coneixerem els seus orígens i les seves competències al llarg dels anys, fins que va quedar dissolta.

Palau Virregnal i el Consolat de Mar, al Pla de Palau. El Pla de Palau fou una de les grans places de Barcelona i principal zona d’accés al port. Per aquest motiu s’hi van instal·lar importants institucions. A l’antiga casa de l’Hala dels Draps es va habilitar per acollir la residència del virrei, el representant de la Corona d’Aragó al Principat.

Enfront s’alza l’edifici de la Llotja de Mar, espai per a les relacions comercials dels mercaders des del segle XIV. Va ser també en el temps la seu del Consolat de Mar.

Aquí finalitzarà el nostre recorregut que durarà aproximadament dues hores.

La trobada serà a les 11,15 hores, davant del Palau Reial a la plaça del Rei.

Es prega confirmació telefònica d’assistència i reserva abans del dia 21 de novembre.

Reserves 93 325 77 91 – 667 76 03 09 (Lluïsa)  Preu 10€.  La visita està oberta a tothom que si vulgui apuntar.

 

També podria agradar-te Més de l'autor

Deixa una resposta

La teva adreça de correu electrónic no será publicada.