Conferència a la Biblioteca Arús

El passat 22 de novembre va tenir lloc una conferència a la Biblioteca Pública Arús, que duia per títol: "RUBIÓ DE SÒLS: història, paisatge, vinyes i estrelles a la vall del Montsec" Va anar a càrrec de Judit Sogas, enòloga i viticultora de Rubió de Sòls, i Ramon Canyelles, professor de Turisme i monitor Starlight del Montsec.

315

Després de la presentació dels conferenciants per part de la Lluïsa Goberna, coordinadora de l’Institut, Judit Sogas va començar el seu parlament explicant les característiques del territori. Va parlar de la història i l’enclavament geològic d’uns 200 milions d’anys de Rubió de Sòls, Rubió de Baix- Foradada, La Noguera, Lleida, que gaudeixen de molts valors històrics i arqueològics. L’antic poblat de Rubió de Sòls s’inicià l’any 882.

Ens va fer un resum de què eren les vinyes de Rubió de Sòls, en les que es produeix un vi Xarel·lo amb certificat ecològic, així com de la seva evolució i desenvolupament, en un procés d’uns quants anys, en un territori on el clima té un alt contrast tèrmic. El raïm Xarel·lo és una varietat mil·lenària amb un desenvolupament molt important a Catalunya. Tota l’explicació va estar acompanyada per imatges en pantalla.

Finalitzada la seva dissertació va donar la paraula a en Ramon Canyelles, que va explicar la importància del cel de La Noguera, gràcies a la seva poca contaminació i a tractar-se d’un cel molt net i lumínic; la Generalitat de Catalunya el té com a referència del cel més lumínic de Catalunya.

Ens va introduir en el territori de La Noguera amb un mapa de la comarca on el que és important, va explicar, és la diferència de colors entre la unió de la plana i la muntanya i per tant la diversitat històrica i geològica. Va fer un breu resum de les diferents èpoques del territori; Icnites, Neandertal, Paleolític, Neolític (d’aquesta època, a Seró s’han trobat estàtues-menhirs de més de set metres, de fa 5.500 anys), del Calcolític, dels ibers, romans, visigots, àrabs, de l’època medieval, del barroc, del modernisme, de la Guerra Civil i finalment, del present i del futur. Ens va dir que és un territori molt dens i molt intens, on s’han fet diversos i importants descobriments.

Després de la dissertació sobre el paisatge terrestre va passar a parlar del cel del Montsec, un cel de privilegi. També ens va donar una petita i molt interessant lliçó d’astronomia, i tot seguit ens va parlar sobre la velocitat de la llum i va explicar que el límit de l’Univers visible és de 13.700 milions d’anys llum.

El Montsec, territori Starlight, és una Fundació la finalitat de la qual és qualificar i protegir l’espai per l’observació científica de l’Univers. Hi ha quinze zones certificades al món, que són territori turístic Starlight, una d’elles és el Montsec. Vam poder gaudir d’unes imatges en què es podien veure les constel·lacions en el cel de l’hivern i de l’estiu i unes meravelloses nebuloses. La Judit ens va explicar el projecte en comú amb en Ramon de les visites a les vinyes, celler, tast del vi, sopar gastronòmic i finalment la contemplació directa del cel. I per finalitzar vam poder fer un tast de l’excel·lent vi SolsXarel de Rubió de Sòls, amb el qual la Judit ens va fer gaudir de tots els sentits en la manera de paladejar el vi.