Visita al SUPERORDINADOR MARENOSTRUM

El passat 17 de juny l’Institut va fer aquesta interessant visita per veure una màquina capdavantera en el món de la supercomputació.

158

 

Vam ser rebuts per l’investigador en supercomputació i director d’atenció als visitants, l’Oriol Riu, que ens va guiar per tot el recinte, on vam poder admirar la magnífica instal·lació del superordinador MARENOSTRUM, màquina altament complexa d’alta tecnologia, fabricada per l’empresa IBM. Vam poder gaudir també d’un audiovisual sobre investigació en tots els àmbits científics.

Aquest potent ordinador s’utilitza principalment per a la investigació en Ciències de la Computació, Ciències Biològiques, Ciències de la Terra, Ciències de la Vida, entre altres molts projectes científics i també en aplicacions d’enginyeria i en la indústria. Està disponible per a projectes de recerca, intercanvi i col·laboració de la comunitat científica, tant nacional com internacional. Es fan simulacions en els àmbits de l’astronomia, la bioinformàtica, l’antropologia, l’arquitectura, la medicina, etc. que tardarien 30 anys a fer-se amb un ordinador normal.

Està ubicat en el Centre de Supercomputació de Barcelona (Center BSC), a la Universitat Politècnica de Catalunya. El Centre està situat en una antiga capella, la Torre Girona, des que fou construït l’ abril del 2005. La finalitat del centre és investigar, gestionar i desenvolupar la tecnologia per tal de facilitar el progrés científic. Ha estat reconegut com a Centre d’Excel·lència Severo Ochoa, membre de primer nivell en la recerca europea. El Centre és gestionat per un consorci públic: Ministeri d’Economia i Competitivitat, Generalitat de Catalunya i la UPC. És coordinador de la “Red Española de Supercomputación” (RES) i és un dels centres d’investigació que desenvolupa més projectes de gran envergadura a Europa.

El Superordinador Marenostrum, el més potent d’Espanya, es troba dins d’un cub de vidre de 9X18X5 metres, ocupa 120 m2 i pesa 40.000 kg. En el moment de la seva creació va ser el supercomputador amb més capacitat de càlcul d’Europa, per bé que actualment el més potent es troba a Alemanya. El Marenostrum està en el rànquing 93 del món, però aquestes daten canvien cada sis mesos. La supremacia la tenia E.E.U.U. fins que els va passar pel davant la Xina.

La màquina pot fer qualsevol projecte. Disposa de 3.000 plaques que treballen alhora i 3.000 PC’s totalment connectats. El 70% dels projectes es fa per a Europa. Actualment té tres petabytes d’emmagatzematge. La finalitat en un futur pròxim es passar a deu petabytes. El 2006 es va fer la primera ampliació per donar-li més capacitat i el 2012 es va fer la segona actualització, que va fer que esdevingués 25 vegades més potent que l’originari Marenostrum. Aquesta  màquina, per tant, és la tercera.  Segons ens van dir, a principis del 2017 hi haurà un canvi i es farà una ampliació de la seva capacitat de càlcul. Està aprovat i serà el quart MARENOSTRUM, però de moment està a l’espera. Quan es produeixen els canvis d’actualització, el material s’instal·la de nou i s’han de canviar els 36 armaris del supercomputador

Marenostrum ha donat servei durant aquests anys a milers de projectes d’investigació científico-tècnics. Els supercomputadors són avui imprescindibles per desenvolupar grans projectes. Es podria dir sense cap dubte que són un dels  pilars fonamentals de la ciència i l’enginyeria. Sense el món de la supercomputació, no es podrien realitzar un gran nombre d’investigacions i projectes que requereixen una alta capacitat de càlcul i de tractament de dades. La seva utilitat se centra en crear models i simulacions, i alhora gestionar nombroses dades d’informació relacionades en tots els àmbits del món científic.