Cicle de Conferències a la Biblioteca Arús

El 26 d’abril va tenir lloc la segona conferència d’aquest cicle, que va dur per títol “HEROIS PER LA INDEPENDÈNCIA, CATALUNYA I ELS HOMES DE PARATGE”. En aquesta ocasió, va ser a càrrec de Manel Tosca, Clavari dels Homes de Paratge.

247

El conferenciant va posar el segle X com a punt neuràlgic, però va fer un recorregut per la història anterior i posterior a aquesta època.

Va començar parlant de la mitologia grega segons Homer, dels déus Urà i Gea. Les llegendes dels homes savis, va dir, han anat molt per endavant de la ciència. Els herois són una creació d’Urà i Gea, ja que amb ells va començar la saga dels déus. La història té un seguiment científic, les llegendes, en canvi, no estan fonamentades però poden ser investigades científicament. La mitologia i la ciència donen un fruit quan s’uneixen. Després d’un breu recorregut pel déus grecs, en Manel Tosca va explicar que totes aquestes voltes pel món grec servien per identificar els herois.

Els herois, va dir, no actuen per diners, són altruistes envers la societat. Tot seguit va introduir als assistents fins a l’any 1000 per parlar dels nostres herois. Els Homes de Paratge van ser un sometent que Borrell II va demanar per lluitar contra les ràtzies d’Almansor. Va fer un repàs per la història per comentar la fundació dels Homes de Paratge i de l’Estament de Cavallers Nobles. Joan I el Caçador feu referència als Homes de Paratge, al segle XIII, en què els donà evidència i sobretot reconeixement. El 981 Borrell II els instaurà, Jaume I els dignificà i Ferran el Catòlic els va abolir.

Va parlar de dos herois ibers, dos germans, Indíbil i Mandoni, que lluitaren contra els romans el 205 abans C. També d’Otger Cataló i els 9 barons de la fama, de Guifré el Pilós i la seva llegenda.

El conferenciant, en aquest punt, va demanar als assistents que intervinguessin amb les seves aportacions, per fer la xerrada encara més dinàmica.

Va parlar també de les cases Comtals de Catalunya, del segle X, i va fer èmfasi de les dones que van tenir un paper força remarcable com Ermessenda de Carcassona i tantes d’altres. Igualment va fer referència al papa Silvestre II, que va introduir els números àrabs a Europa.

Mentre feia la seva dissertació, el conferenciant va mostrar en pantalla les signatures dels diversos personatges dels quals feia esment, com Rafael de Casanova un altre heroi prou reconegut; Prat de la Riba, el creador de la Mancomunitat; el president Macià; Pompeu Fabra, que va vèncer la temptació de ser nomenat  membre de la “Real Academia de la Lengua” i que s’hi va negar degut a la Dictadura de Primo de Rivera; i el president Lluís Companys. També va fer esment del Dr. Salvador Jordà i Alario, que junt amb Manel Tosca, pare del conferenciant, van restituir els Homes de Paratge i va donar més importància a la ploma i la poesia. També esmentà en Jaume Bertomeu i Julià, reinstaurador de l’Estament de Cavallers Nobles. Artur Mas també figurava entre els herois, per la seva tasca de portar a terme un referèndum per a la Independència de Catalunya.

I com a digne colofó per acabar aquesta magnífica dissertació, en Manel Tosca ens va obsequiar amb una gravació de quan el president Macià va proclamar la República Catalana. Després d’aquests moments tan emotius, en sentir la veu d’en Macià va haver-hi un llarg aplaudiment per part de tots els assistents.

Nota: A Manel Tosca, pare del conferenciant, se li ha dedicat un passatge a la localitat de Viladecans on residia en el que es pot llegir: Passatge de Manel Tosca Barcelona 1921 – Viladecans 2008. Escriptor, poeta, lingüista.