Visita a L’HOTEL ESPAÑA

Un bon nombre de membres i simpatitzants de l’Institut van fer una visita el 27 de febrer d’enguany a l’HOTEL ESPAÑA, a Barcelona. Aquest hotel està ubicat al cor del barri del Raval, a tocar del Teatre del Liceu. Visitar-lo és descobrir una autèntica joia del Modernisme

277

Per començar la visita ens van oferir unes delicioses i abundants pastes amb cafè o te, que vam degustar asseguts còmodament en el BAR ARNAU de l’hotel, mentre la nostra guia, la Meritxell Jubany, ens anava introduint en la història de l’hotel, que està lligada al desenvolupament del barri del Raval. A finals del segle XVII i XVIII van començar a establir-se les primeres fondes gràcies a la industrialització i el comerç, que portava gent de fora de la ciutat.

El primer propietari va ser en Josep Colomer i Giralt, que el 1859 va tenir la idea d’obrir un establiment amb el nom de Fonda España. Un temps abans, el 30 de desembre de 1858, ja va sortir al Diari de Barcelona la notícia de l’obertura immediata de la Fonda España. El 1863 van aparèixer els primers anuncis de la fonda en diverses guies de viatges. Estava classificat com a establiment de primera categoria. El 1888, degut a l’auge de la celebració de l’Exposició Universal, algunes de les millors fondes de Barcelona es convertiren en hotels, paraula d’origen francès i que tenia una connotació diferent de servei i tracte als clients. La Fonda España, per tant, es convertí en hotel, el GRAN HOTEL DE ESPAÑA. Passats uns anys, el 1898, quan n’era el propietari en Miquel Salvadó i Llorens es comencen les obres per modernitzar l’hotel, que van anar a càrrec de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Després d’aquestes importants millores va sortir en diverses guies de l’època, també en francès, com un establiment de gran categoria “avec tout le confort moderne”. Va ser un lloc de moda a la ciutat, de trobada de l’alta burgesia. Als seus salons s’hi celebraven grans festes benèfiques, balls de carnestoltes i gales de caràcter institucional.

L’establiment va ser guardonat el 1904 amb el Premi d’Arquitectura i Decoració, per l’Ajuntament de Barcelona. La placa amb aquest  reconeixement es pot veure actualment, en el Pati BON DIA de l’hotel.

Com hem dit abans, la visita va començar al BAR ARNAU, que antigament era el Saló de tertúlies, de descans i de lectura. Aquí es troba l’esplèndida xemeneia d’alabastre, de cinc metres d’alçada, modelada el 1901 per l’escultor Eusebi Arnau (d’aquí el seu nom) amb la col·laboració del també escultor Alfons Juyol. Té diverses ornamentacions. Una d’elles representa el pas del temps entre el naixement i la vellesa. També es pot veure un escut de l’Espanya dels Àustries, amb l’àliga bicèfala i el Toisó d’Or, i als peus, una colla de gats símbol de la família i el caliu de la casa, potser perquè els hostes s’hi trobessin com a la llar de casa. L’espai combina el modernisme amb un disseny actual.

Continuant amb la visita, la Meritxell ens va conduir fins al menjador anomenat FONDA ESPAÑA, (en record de l’antiga fonda), un espai ple d’art per tot arreu. No podíem deixar d’admirar les exquisides làmpades, els sostres artesanats i esgrafiats, els mosaics vidriats de les parets, amb motius florals, on es poden veure els escuts de les principals ciutats d’Espanya, posats amb l’objectiu que els forans que feien estada a l’hotel s’hi veiessin representats. Montaner jugà molt amb l’heràldica, ja que n’era un gran aficionat i també s’ha de tenir en compte que l’Edat Mitjana va ser un referent del Modernisme. Els treballs d’ebenisteria són esplèndids; es van emprar materials nobles, com en el magnífic moble del bàrman, d’eben, i els penjadors de fusta noble amb motius vegetals.

El restaurant FONDA ESPAÑA, actualment té com a director gastronòmic el xef Martín Berasategui.

A tocar es troba el pati BON DIA, amb llum natural i esgrafiats a les parets amb diversos motius vegetals i animals marins, entre d’altres. Aquí, en èpoques passades, es feia l’aperitiu abans d’entrar a l’antic menjador d’hostes, actualment el SALÓ DE LES SIRENES, anomenat antigament LA PEIXERA, tot recordant els antics banys públics de La  Palma, que hi havia anys abans en aquest solar. En aquest menjador cobert per una claraboia, que li dóna una gran lluminositat, es poden veure les parets amb uns espectaculars esgrafiats del fons marí amb unes bellíssimes sirenes, creats per Ramon Casas. També hi ha esgrafiats de les ones del mar amb grans connotacions amb l’art japonès. Els llums sospesos a l’espai semblen representar bombolles d’aigua. Tot el conjunt és d’una gran originalitat i l’espai va ser de gran modernitat en aquells anys.

Després de pujar a la terrassa ALAIRE, amb decoració totalment actual i on es pot sentir música en directe les nits d’estiu tot prenent una copa, vam anar a veure el PATI DE LES MONGES, també amb llum natural, com moltes de les estances de l’hotel. Aquest pati dóna als diversos pisos d’habitacions. El terra central del pati és de vidre i serveix aleshores com a sostre del SALÓ DE LES SIRENES, que es pot veure perfectament des d’aquest atri. Aquí també hi ha els mateixos i originals llums sospesos a l’espai que es troben en l’antic menjador d’hostes.

Des del 2004 l’hotel pertany al grup Cadarso, que és propietari també de l’hotel Comtes de Barcelona. El 2010 es va rehabilitar conservant l’esperit Modernista de Domènech i Montaner, però alhora proveint-lo de totes les novetats tant de disseny com tecnològiques que corresponen a un 4*. És un hotel emblemàtic en el cor de Barcelona, on es pot trobar alhora art, història, disseny i una bona gastronomia.

Aquesta visita ens va fer reviure l’ambient i l’elegància d’aquella època que ens ha deixat un llegat artístic tan valuós com és el Modernisme, un estil que van imaginar i plasmar aquells grans artistes plens de creativitat.