Visita a la VILA MEDIEVAL DE BESALÚ

Acompanyats d'un dia esplèndid, el passat 10 de maig, l'Institut va fer una visita cultural a la mil·lenària població de Besalú.

227

Vam fer una breu parada per visitar l’ermita romànica de Santa Maria de Porqueres, a la riba del llac de Banyoles, des d’on vam fer una curta caminada fins a un dels miradors on es podia gaudir d’una panoràmica del llac. Vam entrar a l’interior de l’església, on en Bartomeu Bioque, el nostre guia, com en tantes altres ocasions, ens va donar unes explicacions sobre la seva història i simbolisme. Està situada sobre un petit muntijol, zona estratègica que els primers pobladors van escollir per tal d’evitar inundacions. La primera documentació que es té de l’església és del 906 i l’actual va ser consagrada el 1182. En el seu interior, en l’Arc Triomfal es poden veure uns capitells historiats on en un d’ells es pot contemplar un pantocràtor. En el presbiteri hi ha una imatge de la Mare de Déu, del segle XVI, patrona de la parròquia. Tot l’entorn natural on esta ubicada l’església es d’una gran bellesa i calma.

Després d’aquesta parada vam anar direcció a Besalú on ens esperaven de l’Oficina d’Informació i Turisme per fer una visita guiada. La Sandra, la nostra guia, ens va portar fins a l’antiga zona medieval, tot passant per l’emblemàtic pont romànic del segle XI, que actualment és símbol de la vila i punt per accedir al casc antic.

Una vegada dins el centre històric, vam passar pel Portal dels Jueus (segle XIV), que era l’entrada a l’antic call. En l’actual Pla del Jueus, vam poder veure el conjunt arqueològic de les restes de l’antiga Sinagoga medieval: la part de la sala d’oracions on podien estar només els homes; el pati de la Sinagoga, lloc de reunió on els homes discutien i prenien les decisions sobre la comunitat, mentre les dones només escoltaven des d’una galeria superior separada. Aquí llegien hebreu i estudiaven medicina, en canvi els cristians no sabien ni escriure. I per últim, el bany jueu o ” Miqvé”, on es realitzaven banys rituals i de purificació i on la guia ens va explicar detalls de la seva història.

Acabada la visita del conjunt de la Sinagoga, vam baixar a la riba del riu, per on vam anar tot passejant amb unes esplèndides vistes del pont fins a la Cúria Reial, edifici noble dels segles XIII-XIV, on ens van passar dos audiovisuals, el primer sobre la reconstrucció de la Sinagoga i el segon sobre la història de Besalú a través dels segles. A la Cúria Reial hi va viure entre el 1300-1362, Astruc David, d’una  família benestant jueva, i que al 1362 ho va vendre al procurador del rei Bernat Cavallé.

Prop d’allà es troba l’Església de Sant Pere, que era un lloc de pelegrinatge. Els pelegrins, quan arribaven a l’església, donaven tota la volta per darrera de l’altar, el “DEAMBULATORI”, per anar a veure el sant. De l’antic monestir benedictí només queda l’església. Va ser fundada el 977 i consagrada el 1003. A la façana romànica es poden veure dos lleons; que representen la força que trepitja dues imatges vençudes, el mal i el paganisme. Era un signe de protecció. La plaça on és emplaçada l’església era antigament un lloc d’enterraments.

Per acabar, la guia, ja fora de la visita concertada, ens va portar a veure la façana de l’Església de Sant Vicenç, del segle XI. Segons ens va explicar, es va enfonsar i la part de dalt és gòtica ja que la reconstrucció la van fer posteriorment, mentre que la part de baix és romànica. Ens va acompanyar fins al Restaurant Cal Tronc, dins del mateix nucli antic, on vam fer un excel·lent i completíssim àpat que tothom va elogiar, amb servei i qualitat molt bons i a més amb una original decoració de columnes amb trencadissos, estil Gaudi, que li donava un aspecte força acollidor.

Després de la sobretaula, en Bioque ens va portar per racons de la vila, que al matí no havíem vist, per escoltar les seves explicacions i alhora gaudir de les botigues d’artesania i dels típics carrerons plens d’encant i sobretot de l’espectacular panoràmica de dalt de les muralles on es podia veure una vista del pont en tota la seva esplendor. Va ser una agradable passejada que va posar punt final a un magnífic dia.