Conferència de Bartomeu Bioque – Biblioteca Arús

EL passat dia 5 de desembre es va impartir a la Biblioteca Pública Arús la conferència amb el títol "Barcelona i la Tradició Hermètica", a càrrec de l'escriptor i investigador Bartomeu Bioque

110

El nombrós públic que va omplir les dues sales, la de conferències i la de lectura, va escoltar amb molta atenció les sempre interessantíssimes paraules del conferenciant, amb el suport de tot un ventall d’imatges, que ens va introduir a poc a poc en un suggerent recorregut per la Barcelona Hermètica i els seus secrets.

En Bartomeu Bioque va començar la seva oratòria dient… BARCELONA ÉS UNA CIUTAT APASSIONANT, UN TRESOR INESGOTABLE.

Va parlar de l’estàtua d’Hèrcules (a la part alta del Passeig de Sant Joan) i del seu simbolisme i d’un dels treballs d’Hèrcules, derrotar el Lleó. També va parlar del monument de les Glòries Catalanes al Pla de Palau, coronat per un pentalfa de 5 puntes; de la Casa Xifré amb el paviment  escacat (simbolisme maçònic) que es troba al restaurant 7 Portes, que forma part de la Casa Xifré; i dels medallons de la façana tan plens d’hermetisme: Neptú, símbol de l’aigua, que representa la transformació interior; el Caduceu de Mercuri, amb les dues serps enroscades; el Leviatan, meitat serp meitat peix.

També va fer referència a l’emblemàtic 4 Gats, on torna a aparèixer el Caduceu. Seguint el recorregut per aquesta Barcelona Hermètica, en Bioque ens va portar fins al Palau Comtal, amb la llegenda de Fra Garí.

Igualment ens parlà del número 9, que és clau a la Catedral; de l’Unicorn, símbol de castedat; i en el claustre, les oques, que són un animal solar i representen el color blanc en l’alquímia. Dintre de la Catedral, on es troba el vitrall més antic de Barcelona, ens explicà que és ple de representació hermètica.

Al taller Mas Riera, que va ser una Lògia activa, al carrer Bailèn, avui escola de la Generalitat, ens mostrà a la porta dues “pentalfes” i un grif, el guardià de l’or hermètic.

En aquest recorregut no podia faltar la nombrosa simbologia del Parc Güell.

El Nadal de la Sagrada Família, símbol còsmic, representa el naixement del nen Déu en el nostre interior, un naixement còsmic. Com a cloenda, ens va explicar que AMB UN ORDE ARQUITECTÒNIC NOU, referint-se a la Sagrada Família, SORGEIX UNA NOVA ESPIRITUALITAT, UN NOU PARADIGMA. Amb aquestes paraules va acabar aquesta conferència magistral de la qual hem fet només una síntesi, ja que va parlar de molts més llocs de la ciutat Comtal, del que representaven dins d’aquesta tradició hermètica i a través dels quals va fer passejar mentalment tots els assistents. Seguidament es va iniciar l’habitual col·loqui amb força participació.