Cicle de Conferències tardor 2011 a la Biblioteca Pública Arús

El 22 de novembre va començar la primera conferència d'aquest cicle, amb el títol "LA FRAGÀNCIA DELS DÉUS", a càrrec d'Antonio Álvarez, especialista en aromes, que ens va fer una introducció de com les plantes i les seves aromes van anar evolucionant a través de la història, així com mites i llegendes relacionats amb elles.

132

Va parlar dels antics egipcis, que van deixar vasta documentació de les composicions de les aromes i olis essencials amb fins medicinals, cosmètics i rituals. Tractats de plantes medicinals que es poden veure gravats en els murs del temple d’Edfú; dels grecs, que relacionaven les aromes amb les divinitats, ja que la seva mitologia estava orquestrada sobre les plantes; dels àrabs, que van descobrir la destil·lació de les plantes i varen recopilar les receptes dels antics. D’aquesta manera, el conferenciant va anar introduint els assistents en aquest món fascinant de les aromes, del qual van gaudir, pel seus amplis coneixements d’anys d’investigació en matèria de plantes, aromes, essències, perfums, cremes medicinals, etc.., exposat de manera força interessant i amena.

El 24 de novembre es va impartir la segona conferència amb el títol ”CRIATURES DE LA NATURA: FADES, GNOMS, SÍLFIDES, ELFS I FOLLETS”, a càrrec d’Àngel Gordon, investigador i escriptor, que va parlar de les creences populars, imaginari dels contes i supersticions i per altra banda de la realitat d’aquest món d’entitats de la natura.

Va explicar diverses experiències i anècdotes, viscudes per ell mateix, que podien semblar totalment fantàstiques, no tenir cap explicació racional, però que són realitat, encara que costi de creure. Una d’elles es la visualització d’entitats lluminoses.

En el món de la pagesia està molt entroncada aquesta tradició de les criatures de la natura. Hi ha hagut molts casos de pagesos que han donat fe que aquestes criatures existeixen, que els tenen a les cases i que els ajuden. Molta de la documentació sobre aquests éssers o entitats es troba als Ajuntaments dels municipis, segons va explicar el conferenciant. Avui en dia, encara se celebra la Festa de “La Dona d’aigua”, a Banyoles.

Es va donar als assistents documentació amb mapes dels diferents llocs on es troben aquests éssers i es van projectar imatges de les diferents criatures de la natura, que el conferenciant anava comentant, acompanyades d’una magnífica música relaxant.

L’1 de desembre, i per clausurar aquest cicle, es va celebrar l’última conferència amb el títol “EL SÀNSCRIT: LA LLENGUA SAGRADA, a càrrec de Toni Font, periodista i especialista en filosofia oriental.

Va introduir els assistents a la conferència amb l’experiència de com es va interessar per l’estudi de la filosofia oriental. Segons va explicar, l’estudi del sànscrit és molt interessant a nivell lingüístic. El sànscrit és una llengua indoeuropea, la mateixa família a la qual pertanyen la major part de llengües europees, com el grec, el llatí, i, per tant, el català i el castellà, per bé que és d’una branca diferent. Com a exemple, va escriure a la pissarra diverses paraules en què es veia la similitud amb el llatí i el grec. Va explicar també la fonètica, significat i composició de les paraules i la creació d’una gramàtica (ASTADHYAYI) del 400 a.C. aproximadament, formada per 4000 sutres (fil), és a dir, sentències breus que s’enllacen. Arran d’aquesta gramàtica es comença a denominar sànscrit, la llengua feta amb harmonia i perfecció.

És la llengua dels Veda, paraula revelada que recitaven els bramans en els rituals per comunicar-se amb els déus, amb una antiguitat, com a mínim, del 2000 a.C., i que es transmetien oralment de generació en generació. Per acabar es va poder sentir una gravació amb recitals de cants vèdics.

Amb profunds coneixements del tema el conferenciant ens va donar unes interessants pinzellades que ens van introduir en el fascinant món de la llengua sagrada de l’Índia.