XXX Aniversari i XX Investidura a la Basílica de la Puríssima Concepció

El dia 9 d'abril d'enguany l'Estament va celebrar els 30 anys de la seva Rehabilitació i la XX Investidura de Cavallers i Llaços a Madones.

240

L’acte solemne va tenir lloc a l’esplèndid marc de la Basílica de la Puríssima Concepció de Barcelona, on els assistents van poder gaudir del seu magnífic claustre romànic; una joia al bell mig de la ciutat.

La cerimònia va començar amb la desfilada dels membres del Consell i Senadors. Obrien la processó les Madones Senadores, portadores cadascuna d’elles d’una espelma encesa, de manera que entre totes juntes formaven els colors de la senyera, com ja és tradicional en aquest acte.

La missa va ser oficiada per Mossèn Joan Bladé que durant la cerimònia va dedicar unes paraules a tots els membres de l’Estament. A continuació es va celebrar l’acte d’Investidura dels nous Cavallers i Madones. En aquesta cerimònia de commemoració els assistents van estar acompanyats pel so del magnífic orgue, considerat un dels millors de Barcelona i per la harmoniosa veu d’una soprano.

Després de finalitzar la cerimònia d’Investidura i la missa, es va formar davant de l’altar un nombrós grup per realitzar la tradicional foto de família. Tot seguit es va fer la sortida pel claustre, on tothom va poder admirar aquest singular espai, un oasis de pau i recolliment i on es va donar per finalitzat aquest entranyable XX Acte d’Investidura.

Una vegada arribats a l’Hotel Claris, ubicat a l’antic Palau de Vedruna, va tenir lloc un esplèndid aperitiu en aquest marc incomparable, rodejats de l’art egipci del Saló-Museu de l’Hotel. El posterior Sopar de Gala es va celebrar al Saló Vedruna, on el Gran Mestre i Membres del Consell van rebre als convidats.

Després de l’Acte de lliurament de les Insígnies i Credencials als nous Membres Investits, Ascensos, i Decrets als nous Senadors es va iniciar el sopar. Entre plat i plat els comensals es van delectar amb les magnífiques veus d’un baríton, tenor i soprano, acompanyats al piano, que en cadascuna de les seves intervencions van fer vibrar els assistents, que varen arrencar amb una forta ovació. Com a cloenda de la seva intervenció van interpretar un esplèndid brindis de “La Traviata”, on tots el assistents van intervenir. Un digne i emotiu final de Festa.

En el mateix brindis es va presentar un pastís d’aniversari dels 30 anys de commemoració. Un detall a remarcar és que en el centre de les taules destacava l’espelma emblema de l’Estament, amb les quatre barres, i al seu costat unes espelmes amb el número 30, que es van encendre en aquest brindis. Seguidament es va interpretar l’Himne dels Segadors, després del qual, el Gran Mestre va donar per clausurat els Actes de la XX Investidura.

Durant les postres, es va fer la presentació d’una Medalla Commemorativa i del darrer Reglament Constitucional, fets especialment per a aquest esdeveniment.

El Comanador a Sevilla de l’Estament, en Manuel Rodríguez, en nom de la Orden de Caballeros y Damas Nobles del Principado de St. Michel de Clermont del Imperio Latino de Constantinopla, va lliurar a l’Estament, en reconeixement als seus 30 anys de Rehabilitació, la Medalla al Mèrit, a títol col·lectiu (la més alta distinció), d’aquesta Orde.

Fora de guió, la sorpresa de la nit va produir-se quan es van escoltar les emotives i entranyables paraules de reconeixement que n’Àngel Gordon, en nom del Consell Suprem, li va dedicar a Jaume Bertomeu, com a Gran Mestre i amic. El Gran Canceller, en Mariano Montia, li va lliurar una esplèndida placa per la seva DEDICACIÓ I HUMANITAT, durant aquests trenta anys. Dels seus Cavallers. En Jaume Bertomeu va agrair aquest homenatge visiblement emocionat per l’agradable i inesperada sorpresa.

Passades les dotze va començar el ball que va ser la cloenda d’aquests actes de la XX Investidura, de la qual quedarà un molt bon record.