Visita al CONJUNT MONUMENTAL de l’antiga Egara

VISITA A TERRASSA El mes de maig passat, l'Institut va a anar a visitar el CONJUNT MONUMENTAL DE LES TRES ESGLÉSIES DE SANT PERE , conegudes com la SEU D'ÈGARA.

84

Aquesta és la segona vegada que l’Institut visita aquest conjunt monumental, ja que la primera va ser el 29 de novembre de 1988, de la qual vam editar un resum al CARTULARI nº2 de la primera època.

Avui en dia aquest Conjunt Monumental està dins de la mateixa ciutat que ha anat creixent al seu entorn. Això sí, ubicat dins de l’espai verd del Parc de Vallparadís, on es troba també el Castell-Cartoixa  de Vallparadís.

Allí ens esperava la guia contractada, l’Abigail, per cert força simpàtica, amb un gran entusiasme per la seva feina i on es feia palès el seu orgull de ser terrassenca.  Ens va fer un recorregut per tot el conjunt donant-nos unes excel·lents explicacions de la història d’aquesta joia del romànic. Vam començar la visita per l’església de Sant Pere, (parròquia), en la qual, per cert, es celebrava un casament. En el seu interior, a l’absis, es troba un retaule de pedra preromànic, d’un gran valor, però que estava en restauració. Vam poder veure un magnífic retaule gòtic de Jaume Huguet del segle XV, dedicat als màrtirs Abdó i Senén.

Després de la visita a Sant Pere vam continuar per la de Sant Miquel, (temple funerari), on al centre s’alça un cimbori cobert per una cúpula sostinguda per vuit columnes i a l’absis es troben unes pintures murals del segle V. Vam baixar també a la cripta que està dedicada a Sant Celoni.

Posteriorment vam anar a l’antiga Rectoria on vam veure el baptisteri episcopal del segle V. Tot seguit vam pujar a la primera planta on es troben els esplèndids retaules de Sant Miquel i de Sant Pere, tots dos del segle XV.  Finalment vam pujar a la terrassa de la rectoria on vam poder gaudir d’una esplèndida panoràmica de tot el conjunt de les tres esglésies. I per últim, vam visitar l’església de Santa Maria. Al seu interior es troben les restes d’un antic baptisteri i diferents laudes sepulcrals de diferents èpoques. També vam veure la magnífica pintura mural que es troba a l’absidiola en què es representen escenes del martiri de Sant Tomàs Becket.

Per tot el recinte, i degut a les diverses excavacions, s’han trobat centenars de sepulcres anteriors al segle X.  Es pot veure també en l’empedrat del paviment del recinte, diferents dibuixos i colors, (cada color representa una època diferent), que donen al visitant un element destacat per poder comprendre millor l’evolució de les diverses èpoques de transformació del conjunt.

Després de l’acurada restauració que ha durat del 1995 al 2009, es pot contemplar aquesta singular i  antiga Seu episcopal amb tota la seva esplendor.